Makuasia 1/2024
Pakkaspäivänä tarjolle poimintatuoreita marjoja ilman lisättyjä säilöntäaineita? Kyllä vaan. Auringon kypsyttämien mustikoiden ja mansikoiden väri, maku, koostumus ja ravintoarvot säilyvät parhaimmillaan, kun satokauden marjat säilötään kuivaamalla. Kasvikset, sienet, lihat, kalat, yrtit… ja marjat. Olipa kyse mistä ta- hansa tuoreesta raaka-aineesta, kuivaaminen on ylivertainen tapa säilöä satokauden parhaat maut. Menetelmä on ikivanha, mutta aina vaan ajankohtainen. Samanaikaisesti kuivaaminen on tae myös tuotteidemme tasalaatuisuudesta, sillä satokaudet ja kasvuolosuh- teet vaihtelevat meistä riippumattomista syistä. IsoMitan tuotteissa käytetään useita erilaisia kuivausmenetelmiä. Asiantuntijana tiedämme, mikä menetelmä säilyttää kunkin raa- ka-aineen tärkeät ominaisuudet. Yksi parhaista tavoista on pak- kaskuivaus, joka säilyttää raaka-aineen värin, maun, rakenteen ja ravintoarvot. Vakuumikuivaus tai ilmakuivaus on kuitenkin osalle raaka-aineista se paras vaihtoehto. Teollisessa kuivaamisessa ensimmäinen ja tär- kein kohta on laadukkaiden raaka-aineiden valinta ja hyväksyminen. Kuivatusproses- sissa vesi haihdutetaan raaka-aineista lämmöllä, jonka siirtoon käytetään yleen- sä kiertävää ilmaa. Lopuksi kuivattu raaka-aine seulotaan, virheelliset osat poistetaan ja kuivattu raaka-aine paka- taan joko sellaisenaan tai hienonnettuna. Makua ja säilyvyyttä ilman lisäaineita Marjojen kuivaamisessa huomio kiinnittyy makuun, väriin, ra- kenteeseen ja ravintoarvoihin. Onhan marjoissa vettä noin 90 % ja kiintoainetta noin 10 %. Hyvin säilyvä, pieneen tilaan menevä kuivattu marja on myös tuoretta ja pakastettua marjaa selvästi pa- rempi terveysvaikutuksiltaan ja ravintoarvoiltaan. Kuivattu marja säilyy pitkään sellaisenaan ilman lisättyjä säilöntäaineita, eikä kor- kealuokkaisten raaka-aineiden ansiosta tuotteisiin lisätä aromin- vahventeita. Marjasesonki on itse asiassa todella lyhyt, ja tuoreita laatumarjoja hyvään hintaan on tarjolla vain ohikiitävän hetken. Kuivatut tuot- teet ovat sekä tasalaatuisia että tasahintaisia – myös sesongin ulko- puolella. Eikä tässä kaikki: muihin säilöttyihin elintarvikkeisiin verrattuna kuivatulla ruoalla on myös paljon pienempi hiilijalanjälki. Tuore- tuotteeseen verrattuna kuivattu tuote on huomattavasti kevyempi, mikä alentaa kuljetuskustannuksia. Kuljetuksiin ja varastointiin ei tarvita kylmäsäilytystä. Kuivatuotteiden pitkän säilyvyyden ansiosta myös ruokahävikki pienenee. Tarkastelet sitten mistä kulmasta ta- hansa: kuivattu marja on vastuullinen valinta. Kuivatuotteidemme säilyvyys on 720 päivää – ilman lisättyjä säilöntäaineita 12
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=