Makuasia 1/2024

Porkkala Porkkala eli porkkanakala on mainio ja maistuva vaih- toehto perinteiselle kylmäsavulohelle. Monien kasvis- ruokailijoiden ja vegaanien joulupöydän suosikki sopii täydellisesti myös muihin juhliin ja arjen herkkuhetkiin. Kokeile vaikka kesän grilliherkkujen kaverina tai saa- ristolaisleivän päällä. grilliherkkujen kaverina tai saaris- tolaisleivän päällä. Talvella makumaailmoja haetaan syvemmältä maasta – kotimaiset juurekset pääsevät ansaitsemaansa valokeilaan ja makumaailmaa saatetaan viedä vaikkapa Aasian suuntaan. – Kuoren yleistunnelma on sympaattinen, kotoisan kutsuva ja ren- to. Uskon, että osittain siksi meillä käy paljon vakiasiakkaita Turun lisäksi myös pääkaupunkiseudulta ja kauempaakin. Osa asiakkais- tamme hakee inspiraatiota kotopuolen kasvisruokakokkailuihin ja osa vasta tutustuu kasvisruokailuun. Lounaspöytämme ikisuosikki on ehdottomasti uniikki härkäpapufalafelimme, kun taas monet il- lallistajat odottavat saavansa seitania, jota meillä tarjotaankin mo- nessa muodossa: muun muassa pastramina, grillattuna paistina, patana ja joulun aikaan seitankinkkuna. Oman innoittavan lisänsä tuovat ruokakauppojen hyllyiltä löytyvät palkitut ja pidetyt, heti käyttövalmiit Fallero- ja Kalavale-herkut, jotka on kehitetty Kuo- ressa, Vähätalo lisää. ”Kasvisruoka ei ole ohimenevä makutrendi” Vähätalo arvelee, että kasvisruokailu jatkuu vielä pit- kään kasvavana trendinä. Tästä voidaan osaltaan kiittää nettiä – kaikki tieto on koko ajan saatavilla, ja ihmisistä on tullut entistä tiedostavampia. Vähätalo korostaakin, ettei kasvisruoka ole ohimenevä makutrendi, vaan myös arvokysymys ja keskustelunavaus: maistuakseen hyväl- tä ruoan ei tarvitse sisältää lihaa tai muutakaan eläin- peräistä. Ravintola Kuori vinkkaa – kaksi suomalaiseen suuhun sopivaa sesonkiherkkua – Meidän ohjenuoramme on, että mitään toimivaa ei muuteta, mielikuvitus saa laukata vapaasti ja katse on suunnattu eteenpäin. Henkilökuntamme on täynnä ihania, idearikkaita ja ammatillisesti ylpeitä monitaitureita, jotka uskaltavat ehdottaa ja kokeilla villejä- kin makuyhdistelmiä. Vähätaloa harmittaa kuluttajana nykymaailman kulttuuri, jossa lä- hellä tuotettu kotimainen ruoka maksaa, kun taas kaukaa tuodut ul- komaiset raaka-aineet ovat verrattain edukkaita. Vähätalo ehdottaa, että tilanteeseen voisi hakea ratkaisua keventämällä terveellisten kotimaisten raaka-aineiden verotusta. – Vielä toistaiseksi vastuullisemman ruokakulttuurin rakentaminen on pitkälti meidän HoReCa-alan ammattilaisten vastuulla. Jos tei- dän ravintolassanne ei olla vielä otettu kasvisruokapuolta haltuun, niin rohkeasti vaan! Hyvän kasvisruoan valmistaminen ei ole ydin- fysiikkaa. Riittävästi harjoittelua ja toistoja, niin varmasti alkaa su- jua. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan – saatatte saada samalla lisää uusia asiakkaitakin. Munakoisosilli Silli saattaa jakaa mielipiteitä, mutta sillä on joka ta- pauksessa oma vakiintunut paikkansa suomalaisten juhlaherkkuna vuodenaikaan katsomatta. Vegaani- nen, kalattomaan ruokavalioon istuva munakoisosilli maistuu niin vappubrunssilla, juhannusjuhlissa kuin joulupöydän vetonaulana. 11

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=